1402/06/18
آرامش صوتی اصطلاحی است که به سطح کیفیت آکوستیک، عایق و عدم وجود سروصدا در یک ساختمان یا یک اتاق اشاره دارد. آسایش صوتی تحت تأثیر عوامل مهمی از جمله جاذب صدا، عایق صدا، جداسازی صدا و طنین است. در واقع آرامش صوتی را میتوان با استفاده از مواد و تکنیکهای مختلف برای کاهش سرو صداهای مختلف بهدست آورد. بهعنوان مثال دیوارها و کفهای عایق صدا میتوانند از انتقال صدا از یک اتاق به اتاق دیگر جلوگیری کننند، در حالیکه اضافه کردن فرش، پرده یا پنلهای صوتی میتواند صدای داخل اتاق را جذب و کاهش دهند. آسایش صوتی میتواند در سلامت، بهرهوری و افزایش عملکرد، خلقوخوی ساکنین یک ساختمان و همچنین ارزش یک ملک تأثیر بسزایی داشته باشد. بیایید بررسی کنیم که دقیقاً آرامش صوتی چیست و با چه تکنیکهایی میتوان از آن در دنیای پرسروصدای امروز بهره برد.
آرامش صوتی یکی از جنبههای مهم در سلامتی افراد و طراحی هر ساختمانی است که در ایجاد یک محیط آرامتر و آرامشبخش نقش بسزایی بر عهده دارد. در واقع آسایش صوتی را میتوان بخشی از رفاه و رضایت زندگی افراد در محیطی دانست که هرگونه سروصدا میتواند در روند زندگی آنها اختلال ایجاد کند. آرامش صوتی بهحدی در رضایت فرد در جنبههای مختلف زندگی او اهمیت دارد که امروزه از تکنیکهای صدا درمانی یا مدیتیشن صدا برای القای آرامش، شفا و ایجاد تعادل و همانگی بین ذهن و بدن از آن استفاده میشود. دستیابی به آسایش صوتی در محیطهای پرسروصدا و پر استرس زندگی مدرن کار آسانی نیست. با اینحال تکنیکهای مختلفی مانند عایق صدا، جاذب صدا و... وجود دارند که برای مقابله با صداهای ناخواسته یا ناخوشایند نه تنها بسیار موثر هستند بلکه در تقویت تجربهی شنوایی افراد نیز تأثیرگذار است.همچنین شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر به صفحه عايق صداگیر مراجعه کنید.
وقتی صحبت از آرامش صوتی در معماری میشود، معمولاً در مورد تکنیکهایی است که هرگونه سروصدای زائد را حذف کند و دائمی باشند. تکنیکهای مختلفی از قبیل نصب پانلهای صوتی گرفته تا وصل کردن هدفون اگرچه روشهای برای آسایش صوتی هستند اما اینها بیشتر شخصی و برای کوتاه مدت کاربرد دارند. با اینحال در این بخش ما چند تکنیک اصلی که نقش مهمی در آسایش صوتی دارند را بررسی میکنیم؛ اما انتخاب بهترین تکنیک آرامش صوتی به نیازهای فرد، ویژگیهای فضا، بودجه و سلیقهی افراد بستگی دارد. بهعنوان مثال یک رستوران میتواند از جاذب صدا و یا پخش صدا برای کاهش سروصدا و آسایش صوتی در یک محیط دلپذبر برای صرف غذا استفاده کند اما یک دفتر یا سازمان پوشش صدا یا عایق صدا را برای کاهش حواسپرتی و ایجاد حریم خصوصی کارکنان انتخاب کنند.
غنیسازی صدا تکنیکی است که از صداهای خوشآیند و یا معنیدار مانند صداهای طبیعت و... برای ایجاد آرامش صوتی استفاده میشود. این تکنیک عمدتاً ابزاری برای استفاده شخصی برای ایجاد آسایش صوتی در یک مدت مشخص است تا حواسپرتی کاهش یابد. برای غنیسازی صدا باید صوتی را انتخاب کنید که مناسب با شخصیت شما باشد و بتواند آسایش صوتی را درونتان ایجاد کند. عمدتاً بهترین گزینه صداهای طبیعی است. برای کسب اطلاعات بیشتر به مطالعه نقطه آسایش صوتی بپردازید.
این فرآیند به پراکندگی امواج صوتی در جهات مختلف برای ایجاد یک میدان صوتی یکنواختتر و متعادلتر در یک فضا گفته میشود. این تکنیک با استفاده از اشکال نامنظم یا هندسی مانند مانند دیفیوزر، بافل و... که میتوانند امواج صوتی را در زوایای متعدد منعکس کنند، به دست آورد. انتشار صدا علاوه بر ایجاد آرامش صوتی به افزایش درک گفتار و کیفیت موسیقی در یک فضا نیز کمک کند. معمولاً پخشکنندههای صدا کاشیها یا پنلهایی هستند که نمای ناهموار و عمدتاً با یک هسته توخالی دارند که با نام پخشکنندههای آکوستیک نیز شناخته میشوند و میتوانند از فایبرگلاس، چوب یا حتی پلاستیک نیز باشند.
کنترل صدا توانایی تنظیم یا تغییر صداهای اطرافمان بر اساس نیازها و ترجیحاتمان است. کنترل صدا معمولاً در آپارتمان ها، خانه ها، هتل ها و غیره برای کاهش میزان سر و صدا بین دو طبقه، ملک یا اتاق مجزا مورد نیاز است. بهعنوان مثال، برخی از افراد از گوشگیر، هدفون یا دستگاههای حذف نویز برای جلوگیری از صداهای ناخواسته استفاده میکنند. برخی دیگر از عایقهای طبیعی مانند پرده یا فرش برای کاهش انتقال صدا و ایجاد آرامش صوتی در فضای خود استفاده میکنند. همچنین دستگاههای مختلفی مانند تایمر یا سوئیچ تنظیم سطح صدا، کفپوش آکوستیک، سقف کاذب و... نیز وجود دارند که برای آسایش صوتی در راستای کنترل صدا میتوانید بهطور شخصی از آنها استفاده کنید. کی فونیک مفتخر است تا تمام اطلاعات مورد نیاز مقابله با صدای انتقالی را در اختیار شما قرار دهد.
پوشش صدا یک صدای پسزمینه محیطی مانند جریان است که برای مطابقت با فرکانس گفتار انسان طراحی شده است. Sound Masking در سازمانها و دفاتر بزرگ حواسپرتی را کاهش میدهد، از حریم خصوصی گفتار افراد محافظت میکند و باعث میشود تا هر فرد در محل کار یا زندگی خود احساس راحتی بیشتری داشته باشد. با این حال، پوشش صدا باید با احتیاط استفاده شود، زیرا میتواند در شنوایی و ارتباطات ما نیز اختلال ایجاد کند. بنابراین، برای استفاده از این تکنیک باید یک منبع پوشش صدا را انتخاب کنید که متناسب با موقعیت و ترجیحاتتان باشد. پوشاندن صدا، باعث حذف سروصداهای مختلف یا صحبت کردن افراد در یک محیط نمیشود، بلکه در عوض میزان شنیدن و درک مکالمات دور توسط دیگران را کاهش میدهد و آرامش صوتی را به همراه دارد بهعنوان مثال زمانیکه در حال شستن ظرفها هستید و با شخصی در آن طرف آشپزخانه صحبت میکنید، تا وقتی که شیر آب باز نیست میتوانید صدای طرف مقابل را کاملاً بشنوید اما زمانیکه شیر آب باز میشود، صدای آب روان، صدای آن شخص را اصطلاحاً پوشش یا Masking میکند. با اینحال تکنیک پوشش صدا این فرآیند را در سطح پیچیدهتری تقلید میکند. پوشش صدا از طریق بلندگوهای کوچک نصب شده در سقف منتشر میشود. بلندگوها در قالب شبکهای قرار گرفتهاند و از طریق کابلها به تجهیزات کنترل متصل میشوند. دو نوع اصلی پوشش صدا وجود دارد: 1. پوشش مستقیم صدا: پوشش مستقیم صدا نیاز به بلندگوهایی دارد که در کاشیهای سقف نصب شده و مستقیماً به سمت محل موردنظر قرار میگیرند. این روش باعث ایجاد آسایش صوتی در یک اتاق یا محدوده خاص میشود که به هیچگونه تنظیمی نیاز ندارد. 2. پوشش غیر مستقیم صدا: در پوشش غیرمستقیم صدا، بلندگوها در بالای کاشیهای سقف یا زیر یک طبقه نصب میشوند با اینحال این بلندگوها از اتاق یا محیط مورد نظر دورتر و جهت آنها بهطرف سقف است. بنابراین پوشش صدا به سقف برخورد میکند و در کل فضای زیر سقف منعکس میشود.
مطلب پیشنهادی: کاهش صدا
تکنیک جاذب صدا جاذب صدا به عنوان کاهش دهنده یا از دست دادن انرژی صوتی در تماس با مواد جاذب مانند، سقف، دیوار، کف و... گفته میشود. در واقع عواملی که نقش جاذب صدا را ایجاد میکنند باعث میشوند تا صدا در فضا منعکس نشود و طول امواج صوتی بهطور مستقیم حس نشود. تکنیک جاذب صدا عمدتاً در محلهای پرسروصدا مانند سالنهای ورزشی، مدارس، استودیوهای ضبط، سالنهای کنفرانس و سخنرانی، سالنهای کنسرت، سینما و تئاتر کاربرد دارند. معمولاً این تکنیک با استفاده از مواد منفذدار یا مشبک پنلهای آکوستیک، فرش، پرده و سایر اشیاء که میتوانند امواج صوتی را به دام انداخته و آن را از بین ببرند، انجام میشود. تکنیک جذب صدا، علاوه بر ایجاد آسایش صوتی در کاهش میزان طنین، اکو و سروصدا یک فضا نیز کمک میکند.
فرآیند عایق صدا روشی برای جلوگیری از انتقال صدا از فضایی به فضای دیگر از طریق عناصر ساختمان مانند دیوارها، کف، سقف، درها یا پنجرهها است. عایق صدا را میتوان با استفاده از مواد متراکم و انعطافپذیر مانند دیوار خشک، بتن، چوب، فوم، فایبرگلاس، فلز و یا هر مادهای که باعث مسدود شدن امواج صوتی و انعکاس آن میشود، ایجاد کرد. تکنیکهای عایق صدا اغلب در محیطهای تجاری، آپارتمان، خانههای دوبلکس و برج استفاده میشود.
مقالات مرتبط